Снимка ПиксабейТревожна новина долетя от най-голямата държава в света. Ветеринарен лекар

...
Снимка ПиксабейТревожна новина долетя от най-голямата държава в света. Ветеринарен лекар
Коментари Харесай

Първи случай на починал от маймунски Б вирус в Китай

Снимка Пиксабей

Тревожна вест долетя от най-голямата страна в света. Ветеринарен доктор в Пекин е доказан като първият случай в Китай на инфектиран и умрял индивида с маймунски Б вирус (BV), околните му контакти към този момент са в сигурност, оповестява " Глобал таймс ".

53-годишният ветеринар, който работи в институция, изследваща нечовекоподобни примати, демонстрира ранни симптоми на гадене и повръщане, месец след дисекция на две мъртви маймуни в началото на март, разкрива китайския Център за надзор и предварителна защита на болесттите.

Ветеринарът е потърсил лекуване в няколко болници и в последна сметка е умрял на 27 май. 

Преди този случай в Китай не е имало съдбовни или даже клинично явни BV инфекции, като по този метод казусът с ветеринарен доктор отбелязва първия случай на зараза при хора с BV, разпознат в Китай.

Изследователите са събрали цереброспинална течност на ветеринарния лекар през април и са я разпознали като позитивна за BV, само че пробите от околните му контакти допускат негативни резултати за вируса. 

Вирусът, в началото изолиран през 1932 година, е ензоотичен алфахерпесвирус в макаци от рода Macaca. Може да се предава посредством пряк контакт и продан на телесни тайни и има смъртност от 70% до 80%.

Предполага се че BV при маймуните може да съставлява евентуална опасност за професионални служащи. Необходимо е да се отстрани BV по време на развиването на характерни патогени-свободни резус колонии и да се ускори наблюдението в лабораторни макаци и професионални служащи в Китай.

Маймунксият Б вирус се предава тъкмо както вирусът на херпес симплекс (HSV) при хората, съгласно Китайския център за надзор и предварителна защита на болесттите. Подобно на ковид, първите признаци на маймунския Б вирус са грипоподобни, които включват тресчица и студени тръпки, мускулни болки, отмалялост, главоболие. Симптомите могат да варират сред един ден и три седмици.

Докато болестта се утежнява, вирусът може да докара до отичане на мозъка и гръбначния мозък, което води до неврологични и възпалителни признаци, проблеми с мускулната съгласуваност, мозъчни увреждания и тежки увреждания на нервната система в последна сметка водят до гибел.

Смята се, че този вирус е заразил единствено 50 души до 2020 година, от които 21 са умряли. " Въпреки че рискът от вторично предаване наподобява най-малък, преди този момент е документиран един случай на предаване на вируса на херпес В от човек на човек ".

Той прибавя, че инфекциите с маймунски вируси са се случили основно при " ветеринарни лекари на примати, личен състав за грижа за животните или лабораторни откриватели в Съединени американски щати ", написа

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР